De deurbel als gadget, wie had dat gedacht?

Zo her en der kunt u ze nog zien veelal op de voordeur van een monumentaal pand: de deurkloppers. De geschiedenis van de deurbel begint zo rond de 19de eeuw. Dit was de tijd dat deurkloppers op de voordeuren verschenen. Tegenwoordig is de deurbel vooral een gadget die deurcommunicatie mogelijk maakt. Onderstaand een overzicht van de evolutie van de deurbel.

Handmatige deurkloppers

Een deurklopper werd meestal van koper gemaakt en op ooghoogte van de deur bevestigd. Gewoon kloppen op de deur of raam was, en is nog steeds een goede basismethode om uw komst aan te kondigen. De bezoeker slaat een scharnierende klopper op de metalen plaat die onder de klopper bevestigd is. Tegenwoordig worden deze deurkloppers vaak als decoratie gebruikt en vind je naast de klopper meestal een elektrische deurbel.

Mechanische deurbellen

Bij mechanische deurbellen werd er naast de deur een touw bevestigd en aan de binnenkant van het huis een bel. Nu konden de bewoners van het huis de bel veel beter horen als een bezoeker aan het touw aan de buitenkant van het huis en naast de deur trok. Een enorme stap vooruit want de bel werd tot diep in het huis gehoord.

Eerste elektrische deurbel

Joseph Henry was in 1831 de uitvinder van de elektrische deurbel. In het begin werden deze deurbellen voorzien van, voor die tijd, hele dure batterijen. Rond 1900 werden deze batterijen vervangen voor transformatoren, waardoor het mogelijk werd om de deurbel aan te sluiten op het stroomnetwerk. Tot 1930 waren deze deurbellen voorzien van luide zoemers. In de jaren 30 werden de deurbellen met verschillende tonen populair.

Draadloze deurbel

in 1989 werd de eerste draadloze deurbel geïntroduceerd. Het trekken van kabels was vanaf nu verleden tijd. De deurdrukker en de ontvanger zijn voorzien van een batterij. Het signaal wordt verstuurd middels een radiosignaal. De technologie heeft niet stil gestaan, draadloze deurbellen zijn tegenwoordig voorzien van ontvangers op netstroom, hebben verschillende melodieën, verlichting. Tevens zijn de deurbellen met camera en intercom tegenwoordig ook draadloos.

Domotica en deurcommunicatie

De laatste jaren is de deurbel geëvolueerd tot allerlei vormen van toegangstechnologie. Die niet alleen door bedrijven maar inmiddels ook  door particulieren worden gebruikt. De term domotica is een verzamelnaam van automatisering van o.a. stroom, warmte, veiligheid, entertainment of de deurbel in en rondom het huis. Door het verbinden van apparaten via het internet kunnen deze op handige wijze bijvoorbeeld via de smartphone of tablet worden bediend. De deurbel is uitgegroeid tot gadget waarmee u op afstand en draadloos alles kunt beheren rondom uw voordeur. Comfort, veiligheid en zorg zijn inmiddels aan de orde.

Meer informatie?

Benieuwd naar wat domotica of deurcommunicatie voor u kunnen betekenen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze installateurs bij u in de omgeving. Zij kunnen u alle mogelijkheden tonen en u voorzien van een passend advies.

Vraag meer informatie aan