De deurbel als gadget, wie had dat gedacht?

Tegenwoordig is de deurbel als gadget een handige tool die deurcommunicatie mogelijk maakt. De geschiedenis van de deurbel begint zo rond de 19de eeuw. Dit was de tijd dat de deurklopper zijn intrede deed. Zo her en der kunt u ze nog zien veelal op de voordeur van een monumentaal pand. Onderstaand een overzicht van de evolutie van de deurbel.

Handmatige deurkloppers

Een deurklopper was meestal van koper gemaakt en op ooghoogte aan de deur bevestigd. Gewoon kloppen op de deur of raam was, en is nog steeds een goede basismethode om uw komst aan te kondigen. De bezoeker slaat een scharnierende klopper op de metalen plaat die onder de klopper bevestigd is. Tegenwoordig worden deze deurkloppers vaak als decoratie gebruikt en vind je naast de klopper meestal een elektrische deurbel.

Mechanische deurbellen

Bij mechanische deurbellen werd er naast de deur een touw bevestigd en aan de binnenkant van het huis een bel. Nu konden de bewoners van het huis de bel veel beter horen als een bezoeker aan het touw aan de buitenkant van het huis en naast de deur trok. Een enorme stap vooruit want de bel werd tot diep in het huis gehoord.

Eerste elektrische deurbel

Joseph Henry was in 1831 de uitvinder van de elektrische deurbel. In het begin werden deze deurbellen voorzien van voor die tijd, hele dure batterijen. Rond 1900 werden deze batterijen vervangen voor transformatoren, waardoor het mogelijk werd om de deurbel aan te sluiten op het stroomnetwerk. Tot 1930 waren deze deurbellen voorzien van luide zoemers. In de jaren 30 van de twintigste eeuw werden de deurbellen met verschillende tonen populair.

Draadloze deurbel

In 1989 werd de eerste draadloze deurbel geïntroduceerd. Het trekken van kabels was vanaf nu verleden tijd. De deurdrukker en de ontvanger zijn voorzien van een batterij. Het signaal wordt verstuurd door middel van een radiosignaal. De technologie heeft niet stil gestaan; draadloze deurbellen zijn tegenwoordig voorzien van ontvangers op netstroom, hebben verschillende melodieën en verlichting. Ook zijn de deurbellen met camera en intercom tegenwoordig helemaal draadloos.

Domotica en deurcommunicatie

De laatste jaren is de deurbel geëvolueerd tot allerlei vormen van toegangstechnologie. Deze worden niet alleen door bedrijven, maar inmiddels ook  door particulieren gebruikt. De term domotica is een verzamelnaam van slimme automatisering van o.a. stroom, warmte, veiligheid, entertainment of de deurbel in en rondom het huis. Door het verbinden van apparaten via het internet kunnen al deze functies en apparaten op een handige manier, bijvoorbeeld via de smartphone of een tablet worden bediend.

De deurbel is uitgegroeid tot een gadget waarmee u op afstand én draadloos alles kunt beheren rondom uw voordeur. Comfort, veiligheid en zorg zijn hierbij inmiddels aan de orde.

Meer informatie?

Benieuwd naar wat domotica of deurcommunicatie voor u kan betekenen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze installateurs bij u in de omgeving. Zij kunnen alle mogelijkheden met u doornemen en tonen en u zo voorzien van een voor u passend advies.

Vraag meer informatie aan